1. De Ruïnekerk

Het dorp Bergen ontstond rond een kapel op de plek van de huidige Ruïnekerk. 

Op 21 februari 1574, tijdens de Tachtigjarige Oorlog, werd de kerk geplunderd en afgebrand door geuzen. Hierbij ging een groot deel van de kerk, waaronder de toren, verloren. In de periode tot 1597 werd het koor van de geruïneerde kerk herbouwd. Na de reformatie werd de Ruïnekerk in gebruik genomen als protestantse kerk. De kerk heeft nu de status van rijksmonument.

Tijdens de Slag bij Bergen in 1799 werd er zwaar gevochten rond de kerk. De vele kogelgaten en -inslagen in de kerk herinneren hier nog aan.

In de periode 1955-1961 werd de kerk gerestaureerd onder leiding van architect Cornelis Willem Royaards. Op de grootste klok staat: ‘Ik luid voor hen die voor onze vrijheid vielen en in Bergen rusten 1940-1945.’ Op de volgende 24 klokken staan de namen van 266 gesneuvelden in de Tweede Wereldoorlog.

€39,95

2. Het Huis met de Pilaren

Café – Restaurant “Het Huis Met De Pilaren” is gevestigd in een monumentaal pand uit het jaar 1787 gelegen in het sfeervolle centrum tegenover de Ruïnekerk. Rond 1920 was het huidige restaurantgedeelte een bekende kunsthandel. Het deel waar nu het café en terras is gevestigd was toentertijd een manufacturenzaak. Omstreeks 1935 kregen beide delen een horecabestemming.

Vroeger was de ‘Het Huis Met De Pilaren’ een ontmoetingsplaats van schrijvers, dichters, kunstenaars en schilders van de Bergense school. Eén van de bekenste gasten was Adriaan Roland Holst, de “Prins der Nederlandse dichters”. Zijn omvangrijke oeuvre wordt gekenmerkt door een zeer eigen, plechtige stijl en rijke symboliek.

€24,95

3. Fabel’s

Fabel’s is een restaurant midden in het pittoreske Bergen tegenover de oude Ruïnekerk. Het is een gezellige, altijd drukke ontmoetingsplaats voor iedereen, zeven dagen in de week van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat. Fabels staat voor Food And Beverage & Lovely Service.

€24,95

4. Café D’Alderliefste

Proeflokaal Café d’Alderliefste, een fijn bruin café in het hartje van Bergen en op het hoekje naast de beroemde Ruïnekerk.

Het is een historisch stukje grond waar mensen door de eeuwen heen dronken, zongen, aten, dansten, lachten en stierven. d’Alderliefste heette halverwege de achttiende eeuw De Rustende Jager en deed toen al dienst als kroeg en logement.

€24,95

5. Het Sterkenhuis

Historisch museum Het Sterkenhuis richt zich in bijzonder op de cultuur geschiedenis van de gemeente Bergen. Je stapt een boerenkeuken van rond 1900 binnen en wordt verrast door parels uit de collectie van pronkstukken uit de uiteenlopende eeuwen; van textiel tot zilver tot tekeningen en schilderijen. Elk voorwerp is uniek of vertelt een bijzonder verhaal.

Het historisch museum in het centrum van Bergen zit honderd jaar op de huidige locatie. Museum Het Sterkenhuis is een boerenwoning uit 1655. In 1915 werd het ingericht als historisch museum, met een 19e eeuwse stijlkamer en keuken. 

€24,95

6. De Oude Prins

De Oude Prins is sinds 1978 een begrip in het dorp Bergen. Het restaurant is ingericht met een mooie, ruime en luxe entourage en biedt u een scala aan mogelijkheden van een avondje uit tot een jubileum of bedrijfsfeest.

Met de authentieke Chinese en Canonese keuken weet De Oude Prins de beste oosterse gerechten op traditionele manier te bereiden, zodat deze het lekkerste smaken.

€24,95

De Bergen NH SET

Alle 6 de stenenhuisjes in 1 compete set. De panden in deze set zijn: De Ruïnekerk, Het Huis met de Pilaren, Fabel’s, D’Alderliefste, Het Sterkenhuis  en De Oude Prins.

De complete set (6 huisjes).

€155,-

De complete set (6 huisjes) in een luxe cadeaubox ‘Limited edtion’.

€175,-